Blaty kuchenne z kamienia są trwałe, solidne i ponadczasowe. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób planuje ich zamówienie. Decydując się na to rozwiązanie, należy jednak ustalić, z jakiego kamienia wykonane zostanie kuchenna powierzchnia robocza. Do wyboru mamy m. in. granit, kwarcyt, marmur i różnego rodzaju konglomeraty. Każdy z tych kamieni posiada różne właściwości, ze względu na które nie każdy okaże się dobrym wyborem do kuchni. Sprawdźmy, z których spośród dostępnych w sprzedaży kamieni warto wykonać blaty kuchenne!
Blaty kuchenne z kamienia naturalnego – ponadczasowy granit
Jednym z najczęściej wybieranych kamieni naturalnych na blaty kuchenne jest granit. To surowiec znany i ceniony od wieków, którego właściwości świetnie pasują do warunków panujących w kuchni. Granit jest jednym z najtwardszych kamieni występujących w naturze, w związku z czym trudno go zarysować czy uszkodzić mechanicznie. Takie właściwości sprawiają, że na granitowych blatach możemy rozbijać mięso, kroić produkty spożywcze oraz używać ostrych przyborów kuchennych, bez obaw o zniszczenie ich powierzchni.
Granit jest kamieniem o niskiej chłonności i wysokiej odporności na działanie kwasów. Nie straszna mu ani woda, ani soki owoców cytrusowych i czerwone wino. Jest także kamieniem łatwym i mało wymagającym w pielęgnacji – wymaga rzadszej impregnacji od innych kamieni naturalnych. Blaty kuchenne z tego kamienia posiadają także cenne właściwości antybakteryjne, co czyni z nich idealny wybór dla rodzin z dziećmi. Patrząc na te właściwości, możemy śmiało powiedzieć, że granit to uniwersalny wybór, który ma szansę świetnie sprawdzić się w każdej kuchni.
Blaty kuchenne z marmuru, kwarcytu naturalnego i konglomeratu
Dużym zainteresowaniem osób stojących przed wyborem kamienia na blaty kuchenne cieszy się także marmur. To luksusowy kamień naturalny, który zachwyca przede wszystkim swoją niepowtarzalną estetyką. Niestety, ze względu na posiadane właściwości, nie jest to kamień polecany do kuchni. Marmur jest surowcem dość miękkim i przez to podatnym na uszkodzenia mechaniczne. Łatwo go także zaplamić podczas wykonywania codziennych czynności. W związku z tym, kamieniarze zalecają alternatywny wybór – blaty kuchenne z kamienia o nazwie kwarcyt naturalny.
Kwarcyt naturalny to kamień, który może do złudzenia przypominać luksusowy marmur. Posiada jednak znacznie od niego lepsze właściwości użytkowe, ze względu na które świetnie nadaje się do wykorzystania w kuchni. Kwarcyt naturalny pod względem twardości nie ustępuje granitowi, podobnie jak on posiada właściwości antybakteryjne, a przy tym przepięknie mieni się w świetle. Kwarcyt naturalny występuje w stonowanych, raczej neutralnych kolorach, co czyni z niego idealny wybór do kuchni utrzymanych w zbliżonej palecie kolorystycznej.
Osoby, które stawiają na blaty kuchenne z kamienia o jednolitej kolorystyce, powinny natomiast zwrócić uwagę na konglomerat kwarcowy. To kamień uzyskiwany z połączenia żywicy z naturalnym piaskiem kwarcowym, który występuje w szerokiej i zróżnicowanej palecie kolorystycznej. Jego zaletą jest możliwość uzyskania dowolnego koloru i tekstury, co jest pożądane zwłaszcza
w nowocześnie zaaranżowanych kuchniach.