Jak przechowywać żywność w lodówce?

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Dobra organizacja to podstawa – tyczy się to także przechowywania żywności w lodówce. Z jednej strony chodzi o własną wygodę, z drugiej zaś o odpowiednie rozmieszczenie produktów, aby maksymalnie długo zachowały swoją świeżość.

Kwestie oczywiste… tylko z pozoru

Porządek w kuchni powinien być stanem nie tyle pożądanym, ile ewidentnym. W szczególnym stopniu powinno się to tyczyć miejsc takich jak lodówka. Poprzez niewłaściwy układ narażamy na przyśpieszone psucie znajdującą się tam żywność. Jedzenie nieświeżych, źle przechowywanych produktów może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu, ale przede wszystkim prowadzi do wyrzucania dużych ilości jedzenia. Na górnej półce lodówki powinno się umieszczać takie artykuły jak np. dżemy, mleko, jogurty. W tym miejscu nie dochodzi do rozwoju niekorzystnych bakterii w tych produktach. Z kolei na środkową półkę powinno się zapełnić serem i wędlinami. Na samym dole, czyli w specjalnie przygotowanych szufladach należy przechowywać owoce i warzywa. Boczna sekcja drzwi to dobre miejsce na jajka, przetwory czy ketchup.

Zorganizuj lodówkę na nowo

Na zmiany na lepsze nigdy nie jest za późno. Reorganizacja przestrzeni w lodówce oznacza zmianę dotychczasowych przyzwyczajeń, jednak warto się o nią pokusić, jeśli ma to przynieść wymierne efekty. Abstrahując od tego, co w ogóle możemy umieszczać w lodówce, często trafiają do niej produkty narażone na szybkie zepsucie.
Kiedy zależy nam na tym, by poszczególne zapachy i wydzielane związki z różnych typów pożywienia nie przenikały się wzajemnie, możemy w prosty sposób temu przeciwdziałać. Zarówno mięso, jak i owoce, czy pozostałości z obiadu możemy przed włożeniem do lodówki schować do specjalnych pojemników.  Najlepiej tych próżniowych, które ułatwiają zachowanie świeżości na dłużej.

Z pomocą dostępnych w agatameble.pl pojemników na żywność uporządkowanie lodówki będzie proste jak nigdy wcześniej. Selekcja poszczególnych artykułów zajmie nam dosłownie chwilę. Poza tym utrzymamy je w odpowiednim stanie aż do momentu planowanego spożycia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *