Jak prawidłowo układać sztućce na stole?

Jak prawidłowo układać sztućce na stole?

Prawidłowe ułożenie sztućców ma bardzo duże znaczenie przy nakrywaniu stołu. Warto o tym pamiętać organizując kolację świąteczną, czy też po prostu zapraszając gości na ucztowanie przy stole. Jest to bowiem jedna z kluczowych zasad savoir-vivre. Jak więc właściwie ułożyć sztućce? 

Spożywanie posiłku przy pięknie nakrytym stole to prawdziwa przyjemność. Okazuje się jednak, że ta pozornie prosta sprawa nie jest wcale taka oczywista. Nakrywanie stołu bardzo wiele ma bowiem wspólnego z savoir-vivrem. I chociaż przy codziennych posiłkach nie musimy trzymać się tych zasad, to jednak podczas wyprawiania nieco bardziej odświętnych obiadów, czy kolacji, na które zapraszamy gości, warto zastosować się do takich reguł. Dzięki temu każdy dostrzeże, że stół został przygotowany z największą starannością. Jednym z najważniejszych elementów nakrywania stołu, jest oczywiście prawidłowe ułożenie sztućców. Jak to zrobić w sposób właściwy? Po które sztućce sięgać w pierwszej kolejności? 

Jak prawidłowo ułożyć sztućce na stole? 

Serwując uroczysty obiad, czy też kolację warto pamiętać o prawidłowym ułożeniu sztućców. Jak jednak właściwie się do tego zabrać? W większości domów, do posiłków wykorzystuje się jedynie nóż, widelec oraz łyżkę. W rzeczywistości jednak do każdego dania powinny zostać przygotowane inne sztućce. Mówiąc dokładniej, takie które przeznaczone są do spożywania konkretnego typu potraw. Dlatego też układanie sztućców należy zacząć przede wszystkim od zdefiniowania, ile właściwie dań mamy zamiar podać. 

Warto mieć w domu zestaw sztućców zawierający odpowiednią ilość elementów. Co więcej, dobrze jest też zadbać o to, by znalazły się w nim nie tylko podstawowe elementy, ale i sztućce do serwowania zupy, sosów, czy ciast. Takie komplety sztućców gwarantują uzyskanie pięknej i spójnej estetyki. 

Każdy sztuciec ma dokładnie wyznaczone miejsce. I choć na początku układanie może wydawać się dosłownie czarną magią, to w rzeczywistości nie jest to aż takie trudne. Warto zapamiętać sobie przede wszystkim jedną, kluczową zasadę — sztućce muszą być ułożone w kolejności podawania potraw, licząc od strony zewnętrznej. Tym samym najbliżej talerza powinny znaleźć się sztućce do dania głównego. Tym samym też, od razu wiadomo, z których sztućców korzystamy w pierwszej kolejności.  

Sztućce po prawej stronie talerza

Prawa strona to miejsce na noże, łyżki oraz sztućce do ryb. Najbliżej talerza powinien znaleźć się nóż stołowy. Następnie nóż do ryb oraz do przystawki. Pamiętajmy oczywiście, że te kolejne mają znaleźć się tam jedynie, jeśli zamierzamy podać takie właśnie dania. Przy nożach warto też pamiętać, że ich ostrze powinno być ułożone w stronę talerza. 

Tuż za nożem przystawkowym znajduje się miejsce na łyżkę do zupy. Co ciekawe, łyżeczki do herbaty są w następnej kolejności. Jeśli zamierzamy podawać kawę lub herbatę, to właśnie łyżeczka do napoju powinna znaleźć się po zewnętrznej stronie. Warto o tym pamiętać, ponieważ często mylnie układa się ją nad talerzem. 

Sztućce po lewej stronie talerza

Tutaj będzie nieco prościej. Po lewej stronie nakrycia bowiem układamy jedynie widelce. Robimy to dokładnie według tego samego schematu, co noże. Najbliżej talerza jest miejsce na widelec do dania głównego. Następnie układamy widelec do ryby (jeśli ją podajemy) oraz do przystawki. 

Sztućce nad talerzem 

Bezpośrednio nad talerzem znajduje się natomiast miejsce na wszystkie sztućce deserowe, czyli nożyki i widelczyki do ciast. Tutaj też położymy łyżeczkę do deseru. Jak już wiemy, nie możemy mylić jej z łyżeczkami do herbaty i kawa, które układamy po prawej stronie. Przy sztućcach deserowych musimy również pamiętać o kierunku ułożenia trzonków. Widelczyki do ciast powinny być skierowane w prawo, a łyżeczki w lewo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.