Gotowanie zdrowo i z tradycją

Gotowanie zdrowo i z tradycją

Czy można gotować zdrowo i z tradycją? Oczywiście, że tak. Polska kuchnia zna mnóstwo przepisów na zdrowe i pyszne dnia. Wystarczy wyposażyć kuchnię w odpowiednie garnki. Ze zdrową kuchnią kojarzy się garnek do gotowania na parze. Miłośnicy polskiej kuchni najczęściej wybierają garnki emaliowane, bo znają je z rodzinnego domu i mają do nich pełne zaufanie. Najważniejsze jest to, aby mieć garnki różnej wielkości – w końcu raz możemy mieć ochotę na budyń, a innym razem na gulasz z kaszą.

Jakie garnki kupić?

Jeszcze nie tak dawno temu, ludzie pozbywali się garnków emaliowanych, ponieważ znani prowadzący programów kulinarnych lansowali tezę, że garnki emaliowane są szkodliwe dla zdrowia i nie pasują do wystroju nowoczesnej kuchni. Na szczęście po krótkim okresie bezsensownej nagonki, powyższe garnki powróciły do łask mistrzów gotowania. Zauważono, że garnki emaliowane zapewniają lepszy rozkład temperatury podczas gotowania. Kupując garnki, warto postawić na polskie marki, które mają wieloletnią tradycję i dbają o jakość. Najlepiej skompletować garnki o różnej pojemności. Przyda się także specjalny rondelek na mleko oraz garnek do gotowania na parze.

Zdrowy obiad

Na parze gotuje się nie tylko parowańce i warzywa. Tym sposobem można też przygotować mięso i ryby. Przygotowanie posiłków w garnku do gotowania na parze oznacza, że nie używa się tłuszczu. Dania są zdrowe i pełne składników odżywczych.

Dobrym pomysłem jest kupno garnka ze szklanym parnikiem, ponieważ ułatwia to ocenę, czy danie jest już gotowe. Brak dodatkowego tłuszczu sprawia, że potrawy zachowują swój naturalny smak, zapach i aromat. Dzieci chętniej zjedzą warzywa, jeżeli będą miały swoje naturalne, intensywne kolory i nie będą rozgotowane.

Garnki emaliowane – piękno tradycji

Garnki emaliowane od lat goszczą w polskich domach. Kojarzą się z dobrą, smaczną domową kuchnią. Polskie garnki emaliowane Pleszew to marka słynąca z rewelacyjnej jakości i nietuzinkowego wzornictwa. Zaletą tych garnków jest to, że nie wchodzą w reakcję z jedzeniem, a więc można w nich przechowywać posiłki, np.: schować zupę do lodówki. Nadają się zarówno do kuchni gazowych, jak i indukcyjnych. Nie zawierają żadnych szkodliwych substancji. Garnki emaliowane mają piękne wzory, które kojarzą się  ze wsią i dobrym gotowaniem.

Garnki emaliowane czy te służące do gotowania na parze, to niezbędne wyposażenie w kuchni. Możemy wtedy gotować smacznie i zdrowo. Bogate i niezwykłe wzornictwo garnków emaliowanych sprawia, że każdy może wybrać takie, które najbardziej przypadły mu do gustu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *